Το πρόγραμμα της Πρακτικής άσκησης coaching με βοήθησε αποφασιστικά, να αρχίζω να κατανοώ μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, τον τρόπο που εφαρμόζεται σε μια πραγματική συνεδρία, η γνώση που απόκτησα παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Business Coaching. Θεωρώ ότι χωρίς ένα πρόγραμμα πρακτικής όπως το συγκεκριμένο, είναι εξαιρετικά δύσκολο και σίγουρα πολύ κοπιαστικό, το ν’ αρχίζει να καταπιάνεται κάποιος με το coaching σε πρακτική και συγκεκριμένη βάση.
Η σύνδεση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν, ήταν απ’ τα πολύ θετικά σημεία και σίγουρα ο ρόλος του δασκάλου ήταν σ’ αυτό το σημείο αποφασιστικός. Διαθέτει το προτέρημα να δημιουργεί το κλίμα εκείνο που απαιτείται, για να λειτουργήσει γρήγορα η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους παντελώς άγνωστους μεταξύ τους προηγουμένως και να δημιουργηθεί η απαραίτητη οικειότητα.
Όπως ανέφερα και στη τελευταία συνάντηση, θεωρώ ότι ο αριθμός των 6 συναντήσεων δεν είναι αρκετός για να καλυφθεί σε πρακτικό επίπεδο, η γνώση που προηγουμένως έχει δοθεί στη διάρκεια του προγράμματος Business Coaching, ειδικά δε με τη συμμετοχή μέχρι και 7 ατόμων σε κάθε συνάντηση. Είναι κατανοητό ότι ένας μικρότερος αριθμός ατόμων θα σημάνει ένα μικρότερο πλούτο απόψεων και προσεγγίσεων η/και συναισθημάτων και απ’ την άποψη αυτή δεν είναι επιθυμητός. Οπότε μοιάζει μονόδρομος η αύξηση των συναντήσεων του προγράμματος πρακτικής άσκησης coaching.
Μια άλλη πλευρά που θα ήθελα να αναφέρω είναι, ο περιορισμός που δημιουργείται από το γεγονός ότι συμμετέχουν παράλληλα άνθρωποι που έχουν παρακολουθήσει το business coaching και άνθρωποι που έχουν παρακολουθήσει το life coaching. Παρά το μεγάλο βαθμό αλληλοεπικάλυψης των δυο κατηγοριών coaching, πιστεύω ότι υπάρχουν και επιμέρους θέματα που προσιδιάζουν καλύτερα στη μια από τις δύο κατηγορίες π.χ. θα με ενδιέφερε να κάνω πρακτική στο κεφάλαιο που αφορά τον business coach ως business mentor, κάτι που καταλαβαίνω, ότι δε θα ενδιέφερε κάποιον που βλέπει κυρίως το life coaching. Μια πρόταση ενδεχομένως θα ήταν, το 25% του προγράμματος να εξειδικεύεται ανάλογα με το business ή με το life coaching και το υπόλοιπο 75% να είναι κοινό.
Τέλος θα πρέπει στη διαμόρφωση του προγράμματος να ληφθεί υπόψη, ότι σε ότι αφορά το business coaching, ένα σημαντικό μέρος του σεμιναρίου business coaching που προηγήθηκε στο ΕΚΠΑ, είχε τη μορφή διαλέξεων (αξίες, πεποιθήσεις, δυνατά σημεία, προσεγγίσεις business coaching), που δεν επέτρεπαν διαδραστική επαφή του διδάσκοντα με τους συμμετέχοντες και άρα αντικειμενική αδυναμία επίλυσης αποριών, κατανόησης και εμβάθυνσης εννοιών κ.λπ. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μικρότερη ευχέρεια, στο να ενταχθεί κάποιος γρήγορα στην αντίστοιχη πρακτική εξάσκηση, ενώ αντιθέτως άλλα κεφάλαια (δεξιότητες, πρώτη συνεδρία, συμβόλαιο, μοντέλα κ.λπ.), όπου έχει υπάρξει διαδραστική διδασκαλία στο σεμινάριο, πολύ πιο εύκολα εξοικειώνεται κάποιος στο επίπεδο της πρακτικής.