Search
Close this search box.

Mindfulness & Compassion Certified Practitioner

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
mindfulness

Τίτλος Προγράμματος

Mindfulness & Compassion Certified Practitioner

ICF_CCE LOGO
MINDFULNESS-CERTIFIED-COACH

Πίνακας Περιεχομένων

Περιεχόμενο και σκοπός του Προγράμματος

Mindfulness (Ενσυνειδητότητα)

Η Ενσυνειδητότητα, με την πιο γενική έννοια, είναι να ξυπνάς από μια ζωή στον αυτόματο πιλότο και να είσαι ευαίσθητος στην καινοτομία στις καθημερινές σου εμπειρίες… Αντί να ζούμε αυτόματα και χωρίς συνειδητότητα, η Ενσυνειδητότητα μας βοηθά να ξυπνήσουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε επιλογές και έτσι η αλλαγή καθίσταται δυνατή

Daniel J. Siegel

Τι είναι λοιπόν αυτή η περιβόητη Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) για την οποία ολοένα  και πιο συχνά ακούμε να γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό?

H εν-συνειδητότητα είναι το αντίθετο της α-συνειδητότητας, της μάλλον γνώριμης σε όλους μας νοητικής κατάστασης κατά την οποία δεν είμαστε  πλήρως παρόντες, σε αυτό που μας συμβαίνει. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες  όπου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, λειτουργούμε στον «αυτόματο πιλότο» και που σύμφωνα μάλιστα με σχετικές έρευνες, καταλαμβάνουν, το 47%, του χρόνου μας, καθημερινά!!!

Σχεδόν τη μισή μέρα μας δηλ., πόρρω απέχουμε από το να βιώνουμε πλήρως και συνειδητά ό,τι  συμβαίνει… Και ο κατάλογος των περιπτώσεων απουσίας συνειδητότητας θα μπορούσε να είναι, για τον καθένα μας, εξαιρετικά μακροσκελής… Όπως, για παράδειγμα, τότε που οδηγούσαμε για να φτάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον προορισμό μας και δεν προσέξαμε τίποτα κατά τη διαδρομή, ή τη φορά  που απορροφημένοι από τις σκέψεις μας για την αυριανή αξιολόγηση στη δουλειά, δεν ακούσαμε λέξη σχεδόν, από την ενημέρωση του διευθυντή μας…

Το θαυμαστό μυαλό μας αρέσκεται να περιπλανιέται, ανεξέλεγκτα συχνά, στο παρελθόν ή το μέλλον, σίγουρα πάντως μακριά από την παρούσα στιγμή … Ασταμάτητα αναλύει, κρίνει προγραμματίζει, ερμηνεύει… καθιστώντας μας ουσιαστικά «απόντες» από την τρέχουσα εμπειρία μας …

“Η Ενσυνειδητότητα είναι η συνειδητή, ισορροπημένη αποδοχή της παρούσας εμπειρίας. Δεν είναι κάτι πιο περίπλοκο από αυτό. Είναι «ανοιχτή» στην παρούσα στιγμή  ή δέχεται την παρούσα στιγμή, ευχάριστη ή δυσάρεστη, όπως είναι, χωρίς να προσκολληθεί σε αυτήν ούτε να την απορρίψει “.

Sylvia Boorstein

Η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness), με άλλα λόγια προϋποθέτει τη συνειδητή παρουσία μας στο παρόν. Αφορά στην με πρόθεση εστίαση της προσοχής και της  συγκέντρωσής μας στη βίωση της εμπειρίας μας, όπως ακριβώς αυτή συμβαίνει, τη στιγμή που συμβαίνει, χωρίς να την χαρακτηρίζουμε ή να την κρίνουμε.

Όντας παρόντες, πλήρως συνειδητοί και  εστιασμένοι στο «εδώ και το τώρα» της ζωής μας μπορούμε, παρατηρώντας και αξιοποιώντας οτιδήποτε βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, μαθαίνουμε να … αποδράσουμε από τη νοητική κατάσταση του «αυτόματου πιλότου» και να ανακτήσουμε, σταδιακά, τον έλεγχο της προσοχής μας και εν τέλει της ίδιας μας της ζωής…

Η Ενσυνειδητότητα έρχεται να μας «διδάξει» τη σπουδαιότητα του να ζούμε τη ζωή μας με πρόθεση και ευγενική περιέργεια. Βιώνοντας με επίγνωση την κάθε στιγμή, καλλιεργούμε μια στάση προθυμίας και αποδοχής, με την έννοια του «καλωσορίσματος»,  απέναντι σε ό,τι μας συμβαίνει, κατευνάζοντας τη συνεχή εσωτερική διαπάλη. Επιτρέπουμε έτσι τη δημιουργία «νοητικού χώρου», εντός του οποίου μας παρέχεται η δυνατότητα να διαχειριστούμε την  εμπειρία μας με διαύγεια και νηφαλιότητα, να αποφύγουμε αυτόματες  αντιδράσεις και να προσανατολιστούμε σε συνειδητές επιλογές, που θα φέρουν ισορροπία, πληρότητα, γαλήνη και ευημερία στη ζωή μας.

Τα… «καλά νέα» είναι ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί,  μέσω της συστηματικής εξάσκησης, να καλλιεργηθεί…. Και σε αυτήν την καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας είναι που στοχεύει το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα με την θεωρητική κατάρτιση, οι εκπαιδευόμενοι, μέσα από μια διαδραστική βιωματική διεργασία εξοικειώνονται με ασκήσεις και τεχνικές, η συστηματική επανάληψη των οποίων θα εδραιώσει μια σειρά από νοητικές δεξιοτήτων που οδηγούν στην επίγνωση…
Και καθώς η εξάσκηση εξελίσσεται, ο νους γίνεται, σταδιακά, πιο δυνατός και ευλύγιστος και «αποκαλύπτονται» νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, μέσα μας και γύρω μας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε την εξωτερική πραγματικότητα. Σε αντίθεση με προσεγγίσεις που εστιάζουν  σε μελλοντικά αποτελέσματα, απομακρύνοντας μας από την παρούσα στιγμή και επιτείνοντας  το άγχος μας για την επίτευξη αποτελεσμάτων, η Ενσυνειδητοτητα μας «καλεί» να παραμένουμε στο παρόν, βιώνοντας με επίγνωση κάθε στιγμή της ζωής μας. Γιατί η Ενσυνειδητότητα (Μindfulness), πέρα από ασκήσεις και τεχνικές είναι στάση ζωής με πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Από τη δημιουργία, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τον ομότιμο Αμερικανό καθηγητή ιατρικής Jon Kabat –Zinn, του πρωτοποριακού, παγκοσμίως αναγνωρισμένου, σήμερα, προγράμματος «Μείωση Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας /Mindfulness- Based Stress Reduction (M.B.S.R.) μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας μέσα από την ψυχονοητική εξάσκηση της Ενσυνειδητότητας.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Mείωση του άγχους και των εν γένει αρνητικών συναισθημάτων. 
 • Βελτίωση των «γνωστικών» λειτουργιών: προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη, πνευματική διαύγεια
 • Βελτίωση των «εκτελεστικών» λειτουργιών των ανώτερων δηλαδή  γνωστικών δεξιοτήτων: έλεγχος και ρύθμιση σκέψεων και  συμπεριφορών , έλεγχος και αναστολή της ακούσιας συμπεριφοράς, κατεύθυνση  της προσοχής, σχεδιασμός, διαχείριση χρόνου, προγραμματισμός, λήψη αποφάσεων, αναγνώριση δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψεων και συμπεριφορών, διασαφήνιση προσωπικώναξιών, ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης
 • βελτίωση των «συναισθηματικών» λειτουργιών: συναισθηματική ευελιξία, αυτορρύθμιση, ενσυναίσθηση, συμπόνια (compassion), ψυχική ανθεκτικότητα
 • βελτίωση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων

Προγράμματα Ενσυνειδητότητας (Μindfulness) έχουν υιοθετηθεί από κορυφαίους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζονται στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, τον κόσμο των επιχειρήσεων και οργανισμών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συστηματική εξάσκηση της Ενσυνειδητότητας, επέρχονται αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μας (νευροπλαστικότητα) που έχουν απεικονιστεί σε μαγνητικές τομογραφίες και αφορούν σε

 • Αύξηση στον   ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένη με τη μνήμη, τη μάθηση, αλλά και το άγχος.
 • Μετρήσιμες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου η αύξηση της οποίας συνδέεται με την προσοχή, τη λήψη αποφάσεων, τη γνωστική ευελιξία, τη συναισθηματική ρύθμιση  και τον αυτοέλεγχο.
 • Σμίκρυνση της αμυγδαλής, της περιοχής του εγκέφαλου που οφείλει το όνομά της στο σχήμα της και είναι υπεύθυνη για το στρες.

Μείωση της δραστηριότητας στο δίκτυο προκαθορισμένης λειτουργίας που είναι  υπεύθυνο για την περιπλάνηση του μυαλού μας  από τη μια σκέψη στην άλλη, αλλά και για την, αρνητικής συνήθως χροιάς, εσωτερική μας φωνή,

Compassion & Self Compassion

Η προσέγγιση της Ενσυνεδητότητας δεν σταματά εδώ… Επόμενος σταθμός του εκπαιδευτικής μας διαδρομής είναι η Συμπόνια (Compassion)

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η μετάφραση του όρου Compassion ως «συμπόνια ή οίκτος» δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως την κατάσταση που αφορά στην, πέρα από την κατανόηση με τη λογική, και την συναισθηματική ταύτιση (ενσυναίσθηση), ικανότητά μας να προχωρούμε σε κινητοποίηση, με ευγενή κίνητρα και την πρόθεση να προσφέρουμε έμπρακτα τη βοήθειά μας, σε αυτόν που την χρειάζεται. Στη Συμπόνια (Compassion) δηλ. εμπεριέχεται το συναίσθημα και η δράση.

Η Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) συσχετίζεται στενά και αμοιβαία με την έννοια της Συμπόνιας (Compassion) τόσο για τους άλλους όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό (Αυτοσυμπόνια/Self Compassion ).
H μία διευκολύνει και ενισχύει την ύπαρξη της άλλης.

H Eνσυνειδητότητα, μας επιτρέπει να δημιουργούμε «νοητικό χώρο», ώστε να είμαστε σε θέση βιώσουμε με διαύγεια και σαφήνεια, την εκάστοτε εμπειρία μας, στο παρόν. Αν ο «χώρος» αυτός «γεμίσει» από Συμπόνια, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα…

Προσεγγίζοντας με επίγνωση, ανοιχτή διάθεση και επιπλέον της αποδοχής με Συμπόνια, οτιδήποτε συμβαίνει σε εμάς και τους γύρω μας, μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο βαθιά και ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους… Δεν είμαστε μόνοι… Ο πόνος, η αποτυχία, η ατέλεια είναι κοινός τόπος της πανανθρώπινης εμπειρίας. Και αυτή η ύψιστης σημασίας επίγνωση, μας οδηγεί στην αποδοχή της κοινής ανθρώπινης φύσης μας και της άρρηκτης σύνδεσής μας με τους ανθρώπους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Γιατί αν η Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) βασίζεται στη δύναμη της προσοχής, η Συμπόνια (Compassion) βασίζεται στη δύναμη της σύνδεσης και ο συνδυασμός τους οδηγεί στη συναισθηματική και όχι μόνο ευημερία..

Φυσικά από την έννοια της Συμπόνιας (Compassion) δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η διάσταση της συμπόνιας προς τον εαυτό μας, η Αυτο-συμπόνια (Self-Compassion).

Στην καθημερινότητά μας, συχνά, απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις, το άγχος και τις δυσκολίες, χάνουμε τον εαυτό μας μέσα σε μια συναισθηματική αντιδραστικότητα. Η αντίληψή μας περιορίζεται και τείνουμε να κατηγορούμε με σκληρότητα τον εαυτό μας για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Παραχωρούμε στον «εσωτερικό κριτή», την απόλυτη δικαιοδοσία να μας κρίνει με τον πιο αυστηρό και πολλές φορές ανελέητο τρόπο, ευελπιστώντας πως θα μας συνετίσει… και όσο αυτό δεν συμβαίνει συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα… Μέσα από τη συστηματική πρακτική εξάσκηση στη Συμπόνια (Compassion), μαθαίνουμε να δείχνουμε συμπόνια και προς τον εαυτό μας, όπως θα κάναμε σε έναν καλό μας φίλο.

Η φωνή του «εσωτερικού μας κριτή», σταδιακά, αρχίζει να γίνεται περισσότερο καθησυχαστική και παραινετική έτσι ώστε να αντλούμε δύναμη από τους συναισθηματικούς μας πόρους, να προσπαθούμε και να προχωράμε ξανά και ξανά, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά και προκλήσεις συναντούμε στη διαδρομή της ζωής μας…

Ποιους αφορά

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

 • Σε επαγγελματίες (coaches, θεραπευτές κ.λπ.) που δεν σταματούν να αναζητούν και να ανακαλύπτουν δρόμους για την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτίωση αλλά και επιθυμούν να εντάξουν τεχνικές Μindfulness και Compassion στην «εργαλειοθήκη» τους για την επίτευξη μέγιστων αποτελεσμάτων με τους πελάτες τους
 • Σε εργαζόμενους, επαγγελματίες και στελέχη που επιθυμούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το εργασιακό στρες, να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά το χρόνο τους, να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ,
 • Σε όλους όσοι θεωρούν ότι «δικαιούνται» να απολαύσουν πλήρως και συνειδητά το πολύτιμο δώρο της ζωής…

Ενότητες του Προγράμματος

Mindfulness

Ενότητα 1η:

 1. Περί … Ενσυνειδητότητας
 2. Ορισμός & συστατικά Ενσυνειδητότητας (κατά Jon Kabat-Zinn)
 3. Νοητικές Δεξιότητες
 4. Ενσυνειδητότητα & Νευροεπιστήμη
 5. Οφέλη Ενσυνειδητότητας
 6. Άτυπη & Τυπική Πρακτική

Ενότητα 2η:

 1. Ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητα
 2. Σύντομες απλές ασκήσεις Ενσυνειδητότητας
 3. Ενσυνειδητότητα & Αναπνοή
 4. Ενσυνειδητότητα & Σωματική Επίγνωση
 5. Ενσυνειδητότητα & Συναισθηματική Επίγνωση
 6. Ενσυνειδητότητα & Σκέψεις
 7. Ενσυνειδητότητα & Ανθρώπινες σχέσεις- Επικοινωνία
 8. Ενσυνειδητότητα & Αξίες

Ενότητα 3η:

Πρακτική εξάσκηση με ασκήσεις & καθοδηγούμενες πρακτικές

Compassion & Self Compassion

Ενότητα 1η:

 1. Περί… Συμπόνιας
 2. Συμπόνια VS Συμπάθεια & Ενσυναίσθηση
 3. Αυτοσυμπόνια
 4. Οφέλη Αυτοσυμπόνιας
 5. Εξάσκηση στην Αυτοσυμπόνια: 20΄

Ενότητα 2η:

 1. 7 Ασκήσεις από την Dr Kristin Neff
 2. Καθοδηγούμενες πρακτικές

Ενότητα 3η:

Πρακτική εξάσκηση σε aσκήσεις & καθοδηγούμενες πρακτικές

Ημερομηνίες διεξαγωγής

Τρίτη 14/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6, 18/6, 25/6, 2/7, 9/7 και 16/7/2024 19:00-21:00

Γιατί να επιλέξω το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Επιλέγω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Mindfulness & Compassion Certified Practitioner», για να επιτύχω, μέσα από τη θεωρητική κατάρτιση και τη βιωματική διαδραστική διεργασία,  

 • Την σκόπιμη εστίαση της προσοχής μου στο παρόν, η οποία θα με οδηγήσει σταδιακά στην επίγνωση, μεγιστοποιώντας την ικανότητά μου να διαχειριστώ την εκάστοτε εμπειρία μου με διαύγεια και σαφήνεια και να προσανατολιστώ σε συνειδητές αποφάσεις και επιλογές
 • Την καλλιέργεια νοητικών δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν την όλο και πιο συχνή «απόδρασή» μου από τη νοητική κατάσταση του «αυτομάτου πιλότου», περιορίζοντας έτσι αυτοματοποιημένες ή παρορμητικές αντιδράσεις και συμπεριφορές σε βάρος της σωματικής και ψυχικής μου υγείας,
 • Την ψυχονοητική μου θωράκιση και ανθεκτικότητα απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις και αντιξοότητες
 • Τη βελτίωση της μνήμης, της πνευματικής μου απόδοσης και διαύγειας
 • Την καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου ώστε να επιτύχω την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής
 • Τη βελτίωση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών μου σχέσεων
 • Τον εμπλουτισμό της «εργαλειοθήκης» μου, ως επαγγελματίας (coach, σύμβουλος κ.λπ.) με τεχνικές Μindfulness και Compassion για την επίτευξη μέγιστων αποτελεσμάτων με τους πελάτες μου
 • Τη διαχείριση, ως επαγγελματίας ή φροντιστής, της «υπερκόπωση της ενσυναίσθησης» (emotional fatigue),  ώστε να είμαι θέση να προσφέρω ουσιαστική βοήθεια

Κόστος επένδυσης

Το κόστος επένδυσης του προγράμματος είναι € 500. Ειδικά για αυτήν την περίοδο μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, προκαταβάλλοντας ως ειδική προσφορά το ποσό των € 350 έως τις 30/4/2024 (early bird). Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα επιβεβαιώνεται με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Ακαδημίας: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR4801106680000066800338478 Δικαιούχος: INSPIRATIONAL COACHING AND MENTORING ACADEMY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ βάζοντας το ονοματεπώνυμό σας και στέλνοντας σε κάθε περίπτωση το αποδεικτικό της κατάθεσης στο email [email protected]

Εγγραφή στο Πρόγραμμα
ICF_CCE LOGO
MINDFULNESS-CERTIFIED-COACH

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας