Search
Close this search box.

Ικανότητα διαχείρισης διλημμάτων

Άρθρα
Ικανότητα διαχείρισης διλημμάτων

Η βιωσιμότητα και η επιτυχία ενός οργανισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο διαχείρισης και λύσης των εντάσεων που εμφανίζονται μεταξύ του οργανισμού και των πέντε βασικών οντοτήτων που αντιμετωπίζει: την αποδοτικότητα των διαδικασιών, των ανθρώπων, των πελατών, των μετόχων και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και σύμβουλο Fons Trompenaars, σαν βιωσιμότητα ορίζεται ο βαθμός στον οποίο ένας οργανισμός είναι ικανός να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο πλούτο, συμφιλιώνοντας τα σημαντικότερα διλήμματα που δημιουργούνται μεταξύ αυτών των πέντε στοιχείων.

Το δίλημμα είναι μια δύσκολη επιλογή μεταξύ δύο εξίσου ισχυρών εναλλακτικών λύσεων, που πιθανόν να βρίσκονται σε σύγκρουση. Ένα δίλημμα μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, μεταξύ των αναγκών και των αξιών του οργανισμού. Η εμπλοκή με τα διλήμματα απαιτεί εφευρετικότητα ώστε να βρεθεί μια τρίτη εναλλακτική λύση που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Επειδή σε ένα δίλημμα κατανοούμε και τις δύο πλευρές είναι μια δύσκολη απόφαση, η ικανότητα όμως διαχείρισης των διλημμάτων είναι σημαντική για την ηγεσία.

Όπως λέει ο F. Trompenaars, «Οι επιτυχημένοι ηγέτες έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν διλήμματα για καλύτερη βιώσιμη επιχειρηματική απόδοση».

Η κουλτούρα είναι μια δυναμική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και διλημμάτων στον τομέα των σχέσεων και της επικοινωνίας και η εταιρική κουλτούρα είναι ένα μέσο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από κάθε οργανισμό για την εφαρμογή της στρατηγικής του. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα σκεφτόμαστε ότι πρέπει να επιλέξουμε μια από τις δύο θέσεις και υιοθετούμε τη στάση «είτε… ή …», με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγκρουση. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε την οπτική μας και να συμφιλιώσουμε τις δυο θέσεις υιοθετώντας τη στάση «… και …».

Ένα δίλημμα για έναν οργανισμό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, με ποιον τρόπο να επιβραβεύσει ένα τμήμα που ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί, ατομικά ή ομαδικά; Μια λύση που «συμφιλιώνει» το δίλημμα θα μπορούμε να είναι η επιβράβευση της ομάδας για ατομική δημιουργικότητα και των ατόμων για ομαδική εργασία.

Τα διλήμματα, ενώ αρχικά δίνουν την εντύπωση δύο αντικρουόμενων προτάσεων, με μια αλλαγή της οπτικής μας μπορούν να συμφιλιωθούν.

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC
Life & Transformational Coach

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας