Search
Close this search box.

Απαλλάξου από τις αρνητικές σκέψεις – Άλλαξε τη ζωή σου

Άρθρα
Απαλλάξου από τις αρνητικές σκέψεις – Άλλαξε τη ζωή σου

Μια ύπουλη ασθένεια των καιρών μας, πιο κοινή και από τη γρίπη και πολύ πιο επιβλαβής είναι η αρνητική σκέψη. Πώς εμβολιαζόμαστε ενάντια σε αυτή την ασθένεια;

Το να παραπονιέσαι είναι χειρότερο από το να μην κάνεις τίποτα. Κάθε φορά που κάποιος παραπονιέται πέφτει όλο και πιο βαθιά σε ένα πηγάδι, χωρίς ελπίδα να βγει από αυτό.

Είναι δυνατό κάποιος να έχει μόνο θετικές σκέψεις και θετικά συναισθήματα; Όχι δεν είναι. Τα αρνητικά είναι κι αυτά μέρος της ζωής. Απλά πρέπει οι θετικές σκέψεις να είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Η αρνητική στάση είναι αυτοκαταστροφική. Ποτέ δεν θα βρούμε λύση σε κανένα πρόβλημα κατηγορώντας απλώς κάποιον ή κάτι. Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι η θετική σκέψη δεν τον βοηθάει, σίγουρα δεν βοηθάει η θετική σκέψη χωρίς δουλειά. Για να βοηθήσει η θετική σκέψη πρέπει κάποιος να κάνει δουλειά πάνω στο να εκτιμήσει αυτά που έχει και όχι να παραπονιέται για αυτά που δεν έχει.

Η αποτυχία να κάνει κανείς αυτό που επιθυμεί δημιουργεί κακό στρες, σωματικό και ψυχικό άγχος. Αυτή η μίζερη στάση όχι μόνο απομακρύνει την όποια επιτυχία, αλλά επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εκτός από καρδιακές παθήσεις και έλκη, μας κάνει επιρρεπείς σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να προκύψει από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα χαρακτηριστικό αυτών που σκέπτονται αρνητικά είναι η ανάγκη τους ο κόσμος να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Ζουν δυστυχισμένοι  με παιδικές απαιτήσεις και εγωιστικές επιθυμίες, πράγμα που τους εμποδίζει να αναπτυχθούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Ό,τι αρνητικό λέμε στον εαυτό μας ή στους άλλους είναι αυθυποβολή. Προγραμματίζουμε άθελά μας τον εαυτό μας για αποτυχία και δημιουργούμε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Ο αρνητικός κόσμος του μυαλού μας δημιουργεί έναν πραγματικό κόσμο στον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε…

Μια ιδιαίτερα καταστροφική επίδραση της αρνητικής στάσης είναι ότι δημιουργεί την νοοτροπία θύματος. Εκείνος που νιώθει δυστυχισμένος κάθεται μέσα στη δυστυχία του περιμένοντας να σωθεί. Όμως είναι μάταιο, κανείς δεν μπορεί να τον σώσει από τη δική του κατάσταση. Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά μέχρι να το κάνει,  θα ζει  μέσα στη δυστυχία.

Μια άλλη αρνητική επίδραση είναι ότι δημιουργεί το σύνδρομο της «μαγικής σφαίρας». Δηλαδή το άτομο ξοδεύει το χρόνο του να βρει μια γρήγορη και εύκολη λύση όταν δεν υπάρχει. Όμως οτιδήποτε αξίζει τον κόπο, απαιτεί προσπάθεια για να επιτευχθεί. Αυτό είναι θεμελιώδης νόμος της ζωής. Τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν.

ΟΙ αρνητικοί άνθρωποι προσελκύουν αντίστοιχους ανθρώπους. Όσοι ζουν στον κόσμο της καταστροφής και της κατήφειας αποξενώνουν τους άλλους και η μόνη τους επιλογή είναι να αναζητήσουν άλλους αρνητικούς να συναναστραφούν και στη συνέχεια τρέφονται ο ένας από τον άλλον και δημιουργούν μια «κλίκα χαμένων».

Το συνεχές άγχος που απορρέει από μια αρνητική στάση μειώνει την ενέργεια, την εστίαση και τα κίνητρα κάποιου.

Όσοι αρνούνται να εργαστούν για να βελτιώσουν την αρνητική τους στάση μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη, αυτολύπηση και απελπισία.

Ο αρνητικοί άνθρωποι δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, βλάπτουν τον κόσμο. Παύουν να συνεισφέρουν σε αυτόν. Αντί να βοηθήσουν σκορπούν παντού κατήφεια και δυστυχία. Μολύνουν τον κόσμο με δυστυχία, τη στιγμή που ο κόσμος μας το μόνο μεταδοτικό που χρειάζεται είναι ένα χαμόγελο.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις;

Πολλοί άνθρωποι είναι μπερδεμένοι σχετικά με τη φύση της θετικής σκέψης. Πιστεύουν πως όσοι βλέπουν τα πράγματα θετικά και σκέφτονται έτσι, ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι και επιδίδονται σε ευσεβείς πόθους, ότι δεν έχουν μυαλό και καταστέλλουν τα αρνητικά τους συναισθήματα επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα της ζωής.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Όσοι ζουν κάνοντας αρνητικές σκέψεις είναι στην πραγματικότητα αυτοί που επιδίδονται σε ευσεβείς πόθους. Παραπονιούνται για τη δυστυχία χωρίς να κάνουν κάτι για αυτό, αλλά εύχονται κάποιος ή κάτι να έρθει να τους σώσει. Στην πραγματικότητα, αρνούνται να δεχτούν την ευθύνη για τη ζωή τους. Καταφεύγουν στο παιχνίδι ευθυνών για να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που απαιτούν προσπάθεια και επιμονή για να επιτευχθούν.

Επίσης, όσοι σκέφτονται θετικά έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για το αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Έχει να κάνει με το αν το ποτήρι χρειάζεται ξαναγέμισμα. Και πως το ξαναγεμίζουν; Με το να είναι προσανατολισμένοι στη δράση, να κάνουν πράγματα, να εξετάζουν τι τους εμποδίζει, να αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να καταστρώνουν ένα σχέδιο δράσης. Όσοι έχουν μια τέτοια στάση ζωής και τέτοια οπτική είναι οι νικητές στις καλές στιγμές και αυτοί που επιζούν στις κακές.

Εφόσον όμως είναι έτσι τα πράγματα και το να σκέφτεσαι θετικά είναι προς το συμφέρον σου, γιατί δεν αλλάζουν όσοι σκέφτονται αρνητικά; Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο. Ζώντας χρόνια με αυτό το μοτίβο, η αρνητική σκέψη γίνεται τρόπος ζωής και οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ως φυσιολογική αυτή την κατάσταση. Πιστεύουν πως ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και όχι αυτοί. Και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε έναν τυφλό που σκόνταψε. Οι άνθρωποι που τα βλέπουν όλα μαύρα είναι τυφλοί απέναντι στην αλήθεια. Λειτουργούν σαν αυτόματα. Για να αλλάξουν χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή, καταστάσεις όμως που αυτοί οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιστέκονται.

Υπάρχουν όμως κάποια προληπτικά μέτρα που βοηθούν και αποτρέπουν κάποιον από το να γλιστρήσει στο τέλμα της αρνητικότητας. Ας τα δούμε:

  1. Μην ταυτίζεσαι με τις αποτυχίες και τα λάθη σου. Δεν είσαι ούτε «αποτυχημένος» ούτε «ανόητος» εάν κάτι δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιό σου. Είσαι απλώς κάποιος που βιώνει ένα προσωρινό εμπόδιο. Κανείς δεν θα μπορούσε να αναπτύξει τις δεξιότητές του στο να αναλύει και να επιλύει προβλήματα αν δεν συναντούσε εμπόδια για να εξασκηθεί.
  2. Άφησε το θυμό να φύγει. Ο θυμός, η αγανάκτηση και η μνησικακία είναι σαν αγκάθια που τα αγκαλιάζεις και τρυπούν την καρδιά σου, προκαλώντας πόνο. Γιάτρεψε τις πληγές με το βάλσαμο της συγχώρεσης για να μπορέσεις  να συνεχίσεις.
  3. Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να κολλάει στη σκέψη «πρέπει» «πρέπει»…να κάνω πολλά πράγματα.. σταμάτα και επαναδιατύπωσε τη σκέψη σου με θετικό τρόπο. Το «πρέπει» δημιουργεί άγχος και ενοχές, θυμίζει τα πρέπει της παιδικής ηλικίας και δημιουργεί αντίσταση. Αντί για «πρέπει» μπορείς να πεις «Θέλω να.. Γιατί..». Εστίασε στα οφέλη για να μπορέσεις να αναλάβεις  δράση.
  4. Άλλη μια αδιέξοδη σκέψη είναι το «δεν μπορώ». Αν πεις δεν μπορώ, δεν πας πουθενά. Αντίθετα να πεις: «Θα μπορέσω .. αν …». Αυτή η φόρμουλα «Θα + αν» σε αναγκάζει να αναζητήσεις, να βρεις και να εφαρμόσεις λύσεις. Η θετική σκέψη, όπως πολλά πράγματα, θέλει εξάσκηση και με την εξάσκηση γίνεται συνήθεια. Οι συνήθειες είναι πιο ασφαλείς από τους κανόνες γιατί δεν χρειάζεται ούτε να τις  παρακολουθούμε ούτε να τις κρατάμε, γιατί είναι οι συνήθειες που μας κρατάνε.  
  5. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι να μην αφεθείς να παρασυρθείς από την ψευδή πεποίθηση ότι άλλοι άνθρωποι ή γεγονότα σε κάνουν να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. Άνθρωποι και γεγονότα δεν μπορούν να σε αναστατώσουν και να σε απογοητεύσουν αν δεν το επιτρέψεις εσύ. Είναι μια επιλογή που κάνεις σε κάθε τέτοια περίσταση. Ή θα παρασυρθείς και θα αντιδράσεις αυτόματα, εγκαταλείποντας την λογική και αυξάνοντας την εχθρότητα, ή θα σκεφτείς με μια δόση συμπόνοιας … «για φαντάσου τι είναι αυτό που μπορεί να έκανε αυτόν τον άνθρωπο τόσο ανασφαλή που χρειάζεται να με προκαλέσει..».
  6. Μην είσαι ευαίσθητος … να είσαι δυνατός. Μην ερμηνεύεις τα βλέμματα του αφεντικού ως βλέμματα αποδοκιμασίας, την αγένεια κάποιου ως εχθρότητα εναντίον σου. Τα δυσάρεστα συναισθήματα στις εμπειρίες της ενήλικης ζωής συνήθως πυροδοτούνται από παιδικές αναμνήσεις και όχι από τα ίδια τα γεγονότα.
  7. Μια πολύ δυνατή μέθοδος είναι να ενεργείς «σαν να έχεις ήδη» μια θετική στάση. Τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδράς δεν γνωρίζουν ότι προσποιείσαι και ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο. Η όμορφη αυτή ανταπόκρισή τους σε κάνει να νοιώθεις καλά και σε οδηγεί αυτόματα σε θετική συμπεριφορά και σκέψεις. Μπορείς να διασκεδάσεις με αυτή την τεχνική. Προσποιήσου ότι είσαι ένας αστέρας του σινεμά και δώσε ρεσιτάλ ερμηνείας. Κάθε φορά που εφαρμόζεις αυτή την τεχνική χρησιμοποιείς τους άλλους για καλό σκοπό και αλλάζεις  με αυτή την αποτελεσματική τεχνική τη ζωή σου.
  8. Τις περισσότερες φορές λειτουργούμε ασυνείδητα ή χωρίς σκέψη, δηλαδή στον αυτόματο πιλότο. Για να ενισχύσεις τη δύναμη της επιλογής πρέπει να αναπτύξεις τη συνήθεια να κάνεις συνειδητές επιλογές και να τις ακολουθείς ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Γιατί είναι πολύ σημαντικό; Επειδή η δύναμη της επιλογής είναι η δύναμη της αλλαγής. Και όταν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση μας και οποιαδήποτε κακή συνήθεια.
  9. Κράτα ένα ημερολόγιο νίκης. Παρακολούθησε την πρόοδό σου, κατέγραψε τις επιτυχίες σου και νιώσε ευγνωμοσύνη.
  10. Πρόσεχε τι λες στον εαυτό σου, στους άλλους και τι ονειρεύεσαι. Κάθε φορά που μιλάς  ή ονειροπολείς προγραμματίζεις το υποσυνείδητό σου για επιτυχία ή αποτυχία. Βεβαιώσου πως ότι σκέφτεσαι και εκφράζεις  είναι θετικό.
  11. Πάρε βιταμίνες για το μυαλό… ενίσχυσε το μυαλό σου με εμπνευσμένα βιβλία, με τραγούδια και ταινίες.
  12. Εστίασε σε αυτά που μπορείς να κάνεις και όχι σε ανέφικτα όνειρα και να θυμάσαι ότι το ΜΠΟΡΩ  είναι πιο σημαντικό από το IQ.

Έφη Φλωτσίου

Life & Business Coach (ICC)

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας