Search
Close this search box.

Να ακούς για να ακούγεσαι

Άρθρα
Να-ακούς-για-να-ακούγεσαι!2

Να ακούς για να ακούγεσαι!
Πως η τέχνη της ακρόασης βελτιώνει την επικοινωνία μας;

Οι σοφοί πρώτα ακούνε και μετά μιλάνε. Είναι, δηλαδή, πρώτα ακροατές και μετά συνομιλητές. Αυτό σημαίνει πως δίνουν προτεραιότητα σε αυτό που λέει ο συνομιλητής τους και όχι σε αυτό που σκέφτονται να πουν.

Είναι πολύ σημαντική δεξιότητα να μπορείς να ακούς εκείνον που μιλά. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην απλή, δίχως παρουσία ακοή, αλλά σε μία ενεργητική ακρόαση που επιδεικνύει προσοχή, αφουγκράζεται τον ομιλητή και ενθαρρύνει την επικοινωνία.

Ο ακροατής δεν είναι παθητικός, αλλά συμμετέχει στη συζήτηση με απόλυτη συνείδηση. Δημιουργεί μια αληθινή σύνδεση με τον συνομιλητή του και του επιτρέπει να εκφράσει τις βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμούς του.

Ακούω ενεργητικά σημαίνει ακούω προσεκτικά, κατανοώ τις σκέψεις του συνομιλητή μου και αφοσιώνομαι στο συναίσθημα που μεταφέρει. Η ακρόαση όπως και το coaching χτίζει μια σχέση με τον ομιλητή, μια συνθήκη που τον εξασκεί στην αφήγηση και στη δημιουργική σκέψη. Ο coach παρατηρεί το συνομιλητή του, τον κατανοεί και τον ρωτά με σκοπό όχι μόνο να του απαντήσει, αλλά κυρίως να τον οδηγήσει να σκεφτεί, να αναστοχαστεί και πιθανότατα να δημιουργήσει μια νέα οπτική.

Η επικοινωνία των ανθρώπων δεν έχει πάντα ως στόχο την έκφραση της άποψης, αλλά και τον αναστοχασμό. Για να μπορείς να δομήσεις την άποψή σου και να την εκφράσεις, χρειάζεται να έχει προηγηθεί η ακρόαση, η κατανόηση, ο αναστοχασμός.

Δε μιλάμε με σκοπό να απαντήσουμε, μιλάμε εφόσον έχουμε ακούσει προσεκτικά το συνομιλητή μας. Για να κατανοήσουμε το συνομιλητή μας χρειάζεται να τον ακούμε ενεργητικά, με ενσυναίσθηση.

Ακούω σημαίνει είμαι συνειδητός. Βρίσκομαι στο παρόν, στο εδώ και στο Τώρα!

Ασπασία Κοροσίδου
Life & Business Coach
Inspirational Certified Coach (ICC)

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας