Search
Close this search box.

Οι δυο βασικές προσεγγίσεις του Coaching

Άρθρα
Οι δυο βασικές προσεγγίσεις του Coaching

Ο ορισμός του Coaching είναι γνωστός. Αυτό που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι πως υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις Coaching, το Transactional και το Transformational.

Ένα παλιό γνωμικό που λέει: «∆ώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον έχεις θρέψει για μια μέρα. ∆ίδαξε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον έχεις θρέψει για μια ζωή», μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις.

Το Transactional coaching είναι εστιασμένο στη δράση, την επίτευξη στόχων και τη βελτίωση της απόδοσης. Ασχολείται συνήθως με βραχυπρόθεσμα προβλήματα και λύσεις. Καταφέρνει την επίτευξη στόχων μέσα στο υπάρχον πλαίσιο, χρησιμοποιώντας δεξιότητες που ήδη διαθέτει το άτομο. Εστιάζει στα εξωτερικά συμπτώματα ή προβλήματα και συνήθως δημιουργεί μία αλλαγή στον τρόπο που το άτομο «πράττει».

Το Transformational coaching είναι εστιασμένο στο άτομο και σχετίζεται με την προσωπική του ανάπτυξη, τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τον τρόπο που βλέπει τη ζωή. Στρέφει την προσοχή του στα εσωτερικά μηνύματα και επιδιώκει τη μεταμόρφωση της ταυτότητάς του και την επανασύνδεση με τον αυθεντικό εαυτό του. ∆εν αρκείται στην επίτευξη στόχων και την απόδοση, αλλά θέλει να εμπνεύσει το άτομο και να επιδράσει σε όλους τους τομείς της ζωής του και συνήθως δημιουργεί μία αλλαγή στον τρόπο που το άτομο «είναι».

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC
Life & Transformational Coach

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας