Search
Close this search box.

Δεν είναι ο προορισμός που θα μας χαρίσει την ευτυχία, αλλά η διαδρομή

Άρθρα
einai-proorismos-xarisei-eutuxia-alla-diadromi.jpg

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη ζωή με ένα ταξίδι που κάνουμε με το αυτοκίνητο. Οι προορισμοί είναι πάρα πολλοί, κάποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστοι, κάποιοι είναι συναρπαστικοί και άλλοι κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνήθως υποθέτουμε πως η ευτυχία μας εξαρτάται από τον προορισμό, γι’ αυτό και περνάμε τη ζωή μας εστιασμένοι στην οδήγηση και στο να φτάσουμε γρήγορα εκεί που θέλουμε.   

Έρευνες, όμως, έχουν δείξει πως δεν είναι ο προορισμός που μας κάνει ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα, αλλά το κατά πόσο ελέγχουμε τον τρόπο που οδηγούμε και το που πηγαίνουμε. Οπότε είναι σημαντικό να επιλέγουμε συνειδητά πού πηγαίνουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί.

 Η ανάληψη ευθύνης είναι αυτό που μας δίνει τον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή μας. Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι μόνο αν πιστεύουμε πως το ελέγχουμε. Και μπορούμε να το ελέγξουμε μόνο όταν αναλάβουμε την ευθύνη του.

Η επίτευξη αλλαγής είναι ευκολότερη όταν οι στόχοι που θέτουμε είναι μικροί και εφικτοί. Συνήθως όταν παίρνουμε την απόφαση να αλλάξουμε κάτι ή να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια θέλουμε να το πετύχουμε άμεσα και προσπαθούμε να κάνουμε άλματα και γι’ αυτό, ακόμη κι αν επιτύχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα επανερχόμαστε στην πρότερη κατάσταση ή συμπεριφορά. Οι απότομες και μεγάλες αλλαγές απαιτούν ισχυρή δύναμη θέλησης που συνήθως δεν διαθέτουμε.

Αντί να ξυπνήσουμε ένα πρωινό και να αποφασίσουμε πως από δω και πέρα θα τρέχουμε 10 χιλ. την ημέρα, μπορούμε ν’ αρχίσουμε με 15 λεπτά τρέξιμο την ημέρα και ν’ αυξάνουμε το χρόνο κατά 10 λεπτά κάθε εβδομάδα. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή μας και η εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτοελέγχου μας.  

Έρευνες δείχνουν πως υποτιμάμε την αξία αυτών που έχουμε και υπερτιμάμε την αξία αυτών που δεν έχουμε. Επίσης, δείχνουν πως ο πόνος του να χάσουμε κάτι είναι 4 φορές μεγαλύτερος από την χαρά του να το έχουμε. Το αίσθημα εκτίμησης κι ευγνωμοσύνης, λοιπόν, για οτιδήποτε υπάρχει στη ζωή μας, για όλα όσα απολαμβάνουμε, για όλα όσα θεωρούμε δεδομένα, αυξάνει τη χαρά και την ευτυχία μας.

Όσο περισσότερα έχουμε, τόσο περισσότερα θέλουμε. Το έχετε προσέξει; Και ως επί το πλείστον δεν έχουμε επίγνωση των κινήτρων μας. Αυτό που ζητούν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είναι αναγνώριση, εκτίμηση, ασφάλεια, σεβασμό, αγάπη. Απλά τα ψάχνουν στα λάθος μέρη. Όταν όμως γνωρίζουμε τα κίνητρά μας και τις ανάγκες μας μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Η επίγνωση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα στο δρόμο που οδηγεί στη ζωή που επιθυμούμε.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τους άλλους. Όπως ίσως έχουμε διαπιστώσει όλοι από την προσωπική μας εμπειρία, όταν φροντίζουμε για κάποιον, όταν του προσφέρουμε, νιώθουμε χαρά κι ευτυχία. Η φροντίδα και η προσφορά είναι κλειδωμένη στο dna μας και είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των θηλαστικών. Καθώς η μέριμνα και η συμπόνια άρχισε να καθορίζει μια καινούρια τάξη γένους, τα θηλαστικά, ένα νέο κομμάτι του νευρικού συστήματος προέκυψε εξελικτικά, το πνευμονογαστρικό νεύρο, για να συμβάλει στην στήριξη αυτής της συμπεριφοράς, γι’ αυτό και συχνά ονομάζεται το «Νεύρο της Συμπόνιας».   

Χάνουμε το δρόμο μας στη ζωή όταν χάνουμε το «γιατί» μας, το σκοπό μας, και είμαστε ευτυχισμένοι όταν η ζωή μας έχει νόημα. Βρείτε αυτό που έχει νόημα για σας και θα έχετε τη ζωή που επιθυμείτε.

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC
Life & Transformational Coach

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας