Search
Close this search box.

Mobbing – Ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Άρθρα
mobbing

Mobbing – Ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Ποιος από μας δεν έχει να θυμηθεί κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου συμπεριφορές δυσάρεστες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το επικριτικό ή απαξιωτικό βλέμμα κάποιου προϊσταμένου ή κάποιου συναδέλφου, την απροθυμία κάποιου άλλου, κακόβουλα σχόλια και κλίκες; Ποιος δεν ένιωσε μετά από τέτοια περιστατικά ένα πλάκωμα στο στήθος, μια πίκρα και μια δυσφορία να βρεθεί στο εργασιακό του περιβάλλον, ή ακόμα και μια ματαίωση;

Πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα του τυχαίου ή του μεμονωμένου περιστατικού. Παρόλα αυτά, όταν συμπεριφορές όπως οι ανωτέρω επαναλαμβάνονται συστηματικά, αποκτούν αρνητική χροιά κι έχουν σκοπό να μειώσουν ή ακόμα και να βλάψουν την προσωπική και εργασιακή υπόληψη του ατόμου, την εργασιακή του απόδοση ή/και να υποσκάψουν την εργασιακή του ιδιότητα ή τον ρόλο του στο εργασιακό του περιβάλλον, όταν αυτά τα φαινόμενα τείνουν να τον απομονώσουν κοινωνικά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να τον εκφοβίσουν, να τον κάνουν να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του ή ακόμα και να τον τιμωρήσουν και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να μην είναι ξεκάθαρα απτός και διακριτός, ούτε και εύκολα αντιληπτός, αλλά εκφράζεται μέσα από συγκεκαλυμμένες επιθετικές συμπεριφορές, στοχεύοντας κυρίως στην αρνητική συναισθηματική διέγερση του αποδέκτη, τότε γίνεται λόγος για ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ή όπως είναι γνωστό αυτό το φαινόμενο στα αγγλικά, για mobbing.

Καλό είναι να αποφεύγεται η ταύτιση του όρου mobbing με τον όρο bulling. Παρότι τα δύο αυτά φαινόμενα έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως την άσκηση εκφοβιστικών, προσβλητικών, επιθετικών και λοιπών αρνητικών συμπεριφορών που καθιστούν είτε το σχολικό περιβάλλον είτε τον εργασιακό χώρο εχθρικό και τοξικό και περικλείουν την παραβίαση ενός άγραφου μεν, υπαρκτού δε, κώδικα σχολικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς, το mobbing αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία κακοποίησης, η οποία εκφράζεται κατά κύριο λόγο μέσα από την ηθική παρενόχληση και τις μη ορατές επιθέσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του.

Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες συμπεριφορές ή καταστάσεις που συνδέονται με το mobbing: 

  • Κακόβουλα σχόλια για το άτομό του ή για την εργασιακή του ιδιότητα ή απόδοση
  • Ψευδείς φήμες
  • Πλημμελής ή ανύπαρκτη ή εσκεμμένα λανθασμένη εκπαίδευση ή ανάθεση της προσαρμογής του στα εργασιακά του καθήκοντα σε αδιάφορο ή υστερόβουλο συνάδελφο.
  • Μη ανάθεση έργου ή διαστρέβλωση πληροφοριών ή εκμάθηση κακών πρακτικών με σκοπό την έκθεση του εργαζόμενου στα μάτια των προϊσταμένων ή των άλλων συναδέλφων ή των εξυπηρετούμενων (πελατών).
  • Γενικότερη εργασιακή ασάφεια ως προς τις εργασιακές του υποχρεώσεις και το εργασιακό του αντικείμενο με σκοπό την έκθεσή του, τον χλευασμό και την ταπείνωση του.
  • Κοινωνική απομόνωση στο χώρο εργασίας (κλίκες, νοσηρή νοοτροπία, κ.ά.)
  • Μη χορήγηση αδειών
  • Έμμεσες απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις
  • Υποτιμητικά σχόλια
  • Έμμεση παραποίηση των λόγων του εργαζομένου

Η στέρηση ευκαιριών κατάρτισης, επιμόρφωσης, προαγωγής, προσωπικής ανάπτυξης και πολλά ακόμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του φαινομένου της ηθικές παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Αν αναλογιστούμε παράλληλα πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην εργασία μας και πόσο σημαντικό είναι για την ισορροπία μας η  ικανοποίηση που αντλούμε από αυτή, αντιλαμβανόμαστε ποσό σημαντικό είναι να εντοπιστούν αυτές οι συμπεριφορές ώστε να προβούμε σε έγκαιρη προφύλαξη και αντιμετώπιση.

Η Συμβουλευτική και το Life Coaching μπορούν να προσφέρουν τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Η ενημέρωση για την αναγνώριση τέτοιων συμπεριφορών, η προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση, η εκμάθηση τεχνικών επίλυσης προβλημάτων στον εργασιακό χώρο παράλληλα με την εκπαίδευση σχετικά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες, τη διαχείριση κρίσεων και την αναγνώριση και προάσπιση των προσωπικών μας ορίων, αποτελούν εφόδια για μια ομαλή εργασιακή πορεία.

Βάγια Σκόδρα

Life & Business Coach
Inspirational Certified Coach (ICC)

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας