Search
Close this search box.

Στην αυθεντικότητα βρίσκεται η δύναμή μας

Άρθρα
Στην αυθεντικότητα βρίσκεται η δύναμή μας

Η Brené Brown έχει πει πως αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική του να αφήνουμε την εικόνα αυτού που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Σύμφωνα με τα λεξικά, αυθεντικότητα είναι ο βαθμός στον οποίο κάποιος είναι αληθινός στην προσωπικότητα, το πνεύμα ή τον χαρακτήρα του, παρά τις εξωτερικές πιέσεις. Πολλές αντιλήψεις της αυθεντικότητας έχουν συνυπάρξει για αιώνες κάτω από διάφορες αμφιέσεις. Η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους λόγιους είναι η προειδοποίηση του Σωκράτη πως «Την ανεξερεύνητη ζωή , δεν αξίζει να την ζει κανείς».

Η αυθεντικότητα δεν είναι ένας ρόλος που παίζουμε ή μία μάσκα που φοράμε, είναι η γνήσια έκφραση του ποιοι είμαστε σε μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, γιατί αλλάζουμε στην πορεία της ζωής. Είναι η απόπειρα να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της εσωτερικής μας ύπαρξης και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Τα άτομα που ζουν αυθεντικά, πολύ συχνά, ζουν ασυνήθιστες ζωές που αντιτάσσονται στις κοινωνικές νόρμες. Σύμφωνα με τον Sartre, στα ανθρώπινα όντα, η ύπαρξη προηγείται της ουσίας, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι προκαθορισμένα όντα, αλλά δημιουργούν τον εαυτό τους μέσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις τους κι έχουν την ελευθερία, όχι μόνο να συνθέσουν τον εαυτό τους, αλλά και να διορθωθούν και ν’ αλλάξουν.

Το να είμαστε αυθεντικοί απαιτεί κουράγιο και γενναιότητα και δυστυχώς η ανθρώπινη συμπεριφορά καθοδηγείται κυρίως από το φόβο. Η ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία δύσκολη επίτευξη ισορροπίας, επειδή πιστεύουν σ’ ένα τρόπο ζωής και ζουν μ’ ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Αυθεντικότητα σημαίνει ότι έχουμε βαθιά αίσθηση του τι είναι σημαντικό για μας κι ευθυγραμμίζουμε τη ζωή μας μ’ αυτό, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις μας ώστε να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές.

Το να είμαστε αυθεντικοί δε σημαίνει να είμαστε τέλειοι ή άγιοι, σημαίνει απλά να είμαστε ο εαυτός μας, ο μοναδικός εαυτός μας. Ακριβώς όπως η αγάπη, η αλήθεια, η συμπόνια και η κατανόηση είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης το ίδιο είναι ο φόβος, ο θυμός και η ντροπή. Όλα έχουν τη θέση τους στην παλέτα των ανθρώπινων αισθημάτων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα δεχτούμε. Δε χρειάζεται να τα φοβόμαστε γιατί είναι δάσκαλοί μας, μας δείχνουν το μονοπάτι της αποκατάστασης.

Μπορούμε να νοιώθουμε δυνατοί και ασφαλείς μέσα στην ύπαρξή μας και ταυτόχρονα να είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί. Αυτό είναι ισορροπία και μαζί με την ακεραιότητα, την ενσυνειδητότητα, την επίγνωση και την αίσθηση ότι ανήκουμε, είναι τα πρόσωπα της αυθεντικότητας.

Αυθεντικότητα είναι η κατάσταση στην οποία δεν χρειάζεται να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, απλά χρειάζεται να κατευθύνουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας. Το να είμαστε αυθεντικοί σημαίνει ότι διαθέτουμε την ικανότητα να είμαστε επινοητικοί και δημιουργικοί, να κάνουμε επιλογές που ενδυναμώνουν τις αξίες μας και να δρούμε αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι μία εσωτερική αυτοδημιούργητη κατάσταση, την οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Όταν το μυαλό και οι αισθήσεις μας ευθυγραμμίζονται με την καρδιά μας βιώνουμε τη ροή νέων επιγνώσεων. Η καρδιά ακτινοβολεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο επηρεάζει ενεργειακά τους ανθρώπους στο περιβάλλον μας, οι οποίοι μπορούν ν’ ανιχνεύσουν τα συναισθήματά μας ακόμη κι όταν τα κρύβουμε. Γι αυτό, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι είμαστε αυθεντικοί ενώ δεν είμαστε. Δεν ξεγελάμε κανέναν…

Η αυθεντικότητα πάει χέρι-χέρι με την εμπιστοσύνη, την αποδοχή και την ηρεμία. Είναι η απελευθέρωση από την αμφιβολία και την αρνητικότητα, που οδηγεί αβίαστα στο παρόν, τη διαίσθηση και σημαντικές συνειδητοποιήσεις. Το να είμαστε αυθεντικοί σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί στις εμπειρίες, ότι ακούμε για να συνδεθούμε, ότι εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, ότι γνωρίζουμε την αλήθεια μας και ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό μας. Το να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αυθεντικότητας ενθαρρύνει μία μεταβολή στην αντίληψή μας, μία αλλαγή από το «κάνω» και «έχω» στο «είμαι», μία αλλαγή από τη ζωή στον αυτόματο πιλότο σε μία ζωή με επίγνωση.  

Είναι ένα υπέροχο δώρο να γνωρίζουμε κάθε στιγμή ποιοι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε γιατί αυτό είναι η πηγή της προσωπικής μας δύναμης, η άγκυρα, ο θησαυρός και ο αλχημιστής μέσα μας που θα μας στηρίξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας σ’ αυτή τη ζωή. 

Ρωτείστε τον εαυτό σας: «Ποιος είμαι;» και «Ποιος επιλέγω να είμαι τη δεδομένη στιγμή;»

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC
Life & Transformational Coach, Mentor Coach, NLP Certified Practitioner, Ho’oponopono Certified Practitioner, Licensed HeartMath Coach

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας