Search
Close this search box.

Τι είναι το Transformational Coaching

Άρθρα
Μεταμόρφωση

Το coaching, γενικά, προσανατολίζεται στο αποτέλεσμα, την δράση και το παρών, είναι εκ φύσεως παραγωγικό και ζητά από τους πελάτες να φέρουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Το coaching, κάθε τύπος coaching, όπως το Transactional, Business, Performance, εστιάζει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εστιάζει στο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή, που θέλεις να πας και πώς θέλεις να φτάσεις εκεί. Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο. Και φυσικά η «καρδιά» όλων των τύπων coaching είναι η απόκτηση αυτο-επίγνωσης.

Το Transformational coaching είναι η τέχνη της αφύπνισης ολόκληρου του δυναμικού μας, είναι η διαδικασία που μας ενδυναμώνει ώστε να αγκαλιάσουμε πλήρως την ολότητα του ποιοί είμαστε. Είναι μία βαθιά, γεμάτη αγάπη, εξερεύνηση για το τι επιθυμεί η καρδιά και η ψυχή μας κι ένα θαρραλέο βήμα προς μία νέα σχέση με την ίδια τη ζωή!

Το Transformational coaching δεν είναι τόσο εστιασμένο στο αποτέλεσμα για τον απλό λόγο πως στην αρχή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε, απλά μπαίνουμε σε μία φάση προσωπικής μεταμόρφωσης και σπάνια ξέρουμε πώς μοιάζει το ζητούμενο τελικό αποτέλεσμα. Ένα γενικό αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το γεγονός πως το άτομο θα βρει μία διαφορετική ιδεολογική δομή και στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει μία μεταβολή της αντίληψής του και θα βιώνει την ζωή με διαφορετικό τρόπο. Έτσι λοιπόν, η εστίαση δεν είναι τόσο στο αποτέλεσμα, όσο είναι στην εξερεύνηση του ταξιδιού και την κατανόηση της εσωτερικής αλλαγής.

Το Transformational coaching βοηθά τους ανθρώπους να αφαιρέσουν τα στρώματα της παλιάς αντίληψης που είχαν σχετικά με τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν και να επανασυνδεθούν με τον αληθινό εαυτό τους, ο οποίος αναδύεται, κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μεταμόρφωσης. Μέρος της μεταμόρφωσης είναι η θεραπεία, σε κάποιο επίπεδο. Όταν μιλάμε για θεραπεία δεν εννοούμε την κατάσταση στην οποία είμασταν άρρωστοι και γίναμε καλά, αυτό είναι ανάρρωση, γιατρειά. Το να θεραπευτεί κάποιος σημαίνει να γίνει ολόκληρος, ακέραιος, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί την ολότητά του. Η θεραπεία έχει να κάνει με την αποδοχή όλων όσων υπάρχουν μέσα μας και τα αποφεύγαμε για πολύ καιρό.

Κάποια στιγμή αρχίζουμε να αισθανόμαστε εσωτερικά την έναρξη της κατάρευσης των δομών του «εγώ» και νιώθουμε να υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας που επιζητά νόημα και προσπαθεί να δώσει φωνή σε κάτι διαφορετικό. Η διαδικασία του Transformational coaching του δίνει φωνή, δίνει φωνή στην ψυχή μας. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η αναγνώριση και αποδοχή της σκιάς μας, η οποία είναι οι πλευρές του εαυτού μας που έχουμε αρνηθεί και καταπιέσει, από πολύ νεαρή ηλικία, γιατί δεν είχαμε τη δύναμη να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτές οι πλευρές μας κρατούν καθηλωμένους και μας εμποδίζουν να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε. Είναι αναμενόμενο πως μία τέτοια διαδικασία μεταμόρφωσης θα τα φέρει όλα στην επιφάνεια, έτσι ώστε να ασχοληθούμε μαζί τους και να επιτρέψουμε στον ολοκληρωμένο εαυτό μας να αναδυθεί. Είναι πολύ σημαντικό να αντικρύσουμε κατάματα και να αποδεχτούμε τη σκιά μας, αν θέλουμε να θεραπευτούμε. Στην τελική, η σκιά μας είναι μέρος αυτού που είμαστε και μας συντροφεύει πάντα στη ζωή.

Χρειάζεται να καταλάβουμε πως η μεταμόρφωση δεν είναι σαν μία ευθεία λεωφόρος, έχει στροφές, λακούβες και σκαμπανεβάσματα και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο η πρόοδος που σημειώνουμε να έχει ελικοειδή και σπειροειδή μορφή, κι αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές την μπερδεύουμε με το πισωγύρισμα. Ο ρόλος ενός Transformational coach δεν είναι μόνο να φέρει στις συνεδρίες μία ανώτερη και θετική ενέργεια, αλλά η ίδια η παρουσία του να βοηθά στην μεταμόρφωση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον πυρήνα της αλήθειας του και να έχει βαδίσει ο ίδιος το μονοπάτι της μεταμόρφωσης.  

Το να ασχοληθούμε με την σκιά μας σημαίνει πως πρέπει να δούμε σφαιρικά το φορτίο που κουβαλάμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τον πόνο του παρελθόντος, τις απογοητεύσεις, τα σφάλματα, την ταλαιπωρία και τα βάσανα, πράγμα που είναι επώδυνο και συγκλονιστικό. Ο ρόλος του Transformational coach είναι να διατηρεί έναν ασφαλή και γεμάτο εμπιστοσύνη χώρο στον οποίο ένα άτομο θα μπορεί να βιώσει όλ’ αυτά τα αισθήματα, όπου θα μπορεί να συναντηθεί με τις πλευρές αυτές του εαυτού και της ψυχής του και να τους δώσει την άδεια να μιλήσουν και να αποκαλύψουν ουσιαστικές αλήθειες για τον εαυτό του. Σ’ αυτόν τον χώρο κάποιος μπορεί να βιώσει τον εαυτό του ολοκληρωμένο, ενιαίο, ακέραιο και ικανό να συνδεθεί με το φως μέσα του. Ο Transformational coach διευκολύνει την διαδικασία της αναγνώρισης της ικανότητάς μας να πραγματοποιήσουμε ολόκληρο το φυσικό και πνευματικό δυναμικό μας.

Μέρος του Transformational coaching είναι να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τα πράγματα που είναι ουσιαστικά κι έχουν νόημα για μας και να τα πλησιάσουμε, καθώς επίσης να μας βοηθήσει να βρούμε τον σκοπό και την αποστολή μας σ’ αυτό τον κόσμο.

Ο Ram Dass έχει πει: «Όλοι μας απλά συνοδεύουμε ο ένας τον άλλο σπίτι».

Ίσως να ρωτήσετε: «Που είναι το σπίτι;».

Λοιπόν, πιστεύω πως μοιάζουμε με τις χελώνες, με μία μικρή διαφορά, εμείς κουβαλάμε το σπίτι μας μέσα μας.

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC

Life & Transformational Coach     

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας